Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Snědené Karkulce

Snědená Karkulka... jak a proč...

Snědená Karkulka. Nejde o oficiální značku, spíše o takový sranda název.

Celé naše karetkovací hobby vzniklo díky netradiční brigádě pro archeology, a oproti očekávání veřejnosti se nás odmítá pustit. Nejprve v tom byl zájem místní pobočky Akademie věd o brigádníky na letní formu dětského dnu, která by pomohla zpřístupnit zajímavosti z oboru dětem a veřejnosti, drobnější turistická akce. Jakožto jeden z brigádníků jsem dostala na výběr, jestli si chci s dětmi skládat mozaiku, stříhat z papíru nebo tkát... Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna pedagogického zaměření a trošku jsem se obávala jak malých kamínků mozaiky, tak ostrých nůžek v rukou malých dětí, zvolila jsem poslední možnost s tím, že ohlídat, aby se mi někdo neoběsil na přízi snad dovedu:)

Zní to jako legrace a musím přiznat, že to legrace nakonec opravdu byla. Dokonce se objevilo pár prťavých talentů.

Vzhledem k dětskému zájmu o náramky a pásky mě napadlo, že by nebylo špatné toto řemeslo uvést do povědomí širší veřejnosti a trochu je tak oživit. 

Připadalo mi smutné, že tak zajímavá věc funguje u nás jen ve světě Larpu nebo historického šermu. Navíc většina výroby, kterou jsem byla schopna u tuzemských výrobců shlédnout byla omezena na prostou vlněnou metráž, většinou ve velmi jednoduché formě. Cenu za karetky v různých e-shopech nepovažuji za přemrštěnou, co do materiálu a práce, ovšem u většiny z nich je zjevné, že ve prospěch kvantity upadá jeden kvalitativní aspekt - různorodost vzorů. O čemž je právě Snědená Karkulka.

Oproti očekávání přátel z řad archeologie i naprostých laiků mne karetkování nepřestalo bavit. Musím uznat svojí kamarádce, že mi dokáže vydatně pomáhat dobrou radou i převedením problematického vzoru, nicméně hobby je hobby, a tak se karetkami zabývám v tuto chvíli převážně já a založila jsem si živnost.

Upřímně netuším, zda bude o moji výrobu v budoucnu zájem, či nikoliv. Mnozí mne odrazují... Faktem zůstává, že mám svoji práci a další časové aktivity, takže zakázková výroba je u mne otázka domluvy, pokud nemám skladem to, co se vám líbí.

Jak to dopadne dál, to už se nechám překvapit...

A JAK TO BYLO DÁL

Svým způsobem se překvapení konalo ve více směrech. Zakázkové karetkování obecně se stalo relativně populárním, je nás řemeslníků vícero než kdy dříve a sama se snažím pomáhat některým ze začínajících tkalců karetek, pokud mi "sedí" jejich motivace do řemesla.

Co se živnosti týče, stále ji mám aktivní. Nedá se tím živit, to je u nás utopie, ale "kapesné" mi od zákazníků chodí a mám radost, že mají radost, jak se říká.

Snaha dělat řemeslo především na kvalitu mne neopustila a v průběhu let jsem přešla na tenčí, kvalitnější, přírodně barvené materiály. Od akrylu k vlně, od ponožkové vlny k rekonstrukční, od bavlny k hedvábí nejvyšší kvality. Z toho mám asi největší radost, že mohu dělat kvalitní práce s kvalitním materiálem, o které má sice úzká sorta lidí zájem, ale nějaký je také.

Od věcí na civil a zvířátka jsem se trochu postrčila do rekonstrukcí a designu. Částečně mne to těší, částečně bych ráda dál dělala i psí vodítka, ale to už je u zakázkové výroby ne otázka mých preferencí, ale otázka zákazníka. Moje práce je různorodá, a tak to má být. Prostor ke vzdělávání a zlepšování je však stále, tak uvidíme, co dopíšu do tohoto textu za dalších pár let. Píše se rok 2023 a stále karetkuji

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář